Dit moet je weten over in-app aankopen | Mobielabonnement.nl (2024)

Wie rondkijkt in de appstores, ziet dat veel apps gratis zijn te installeren. Toch moet je voor veel functies binnen apps vaak betalen. Dit is vooral het geval bij spelletjes. Daarbij gaat het niet om een virtuele munteenheid, maar om echt geld. Dat gaat nogal eens fout bij (kleine kinderen). Deze zaken moet je weten over in-app aankopen.

Wat zijn in-app aankopen?

Vroeger bestonden er alleen maar gratis apps en betaalde apps. Wie een betaalde app kocht, betaalde alleen bij het downloaden eenmalig het aanschafbedrag. Daarna waren alle functies in de app ontsleuteld en kon de app gebruikt worden. Er waren geen beperkingen meer.

Dat is vandaag de dag wel anders. Nu zijn er veel gratis apps, maar met een addertje onder het gras. Ze zijn gratis, maar hebben zogenaamde in-app aankopen. Deze aankopen zijn extra functies (zoals extra levens of goederen in spelletjes) in de app of in het spel. Deze aankopen kosten echt geld. Het voorkomen van deze aankopen staat daarom ook in onze lijst van 25 tips die je helpen om te besparen op mobiele kosten.

Is gratis echt gratis?

Bij een gratis app is het dus goed opletten of de app wel echt gratis is. Vooral bij games voor kinderen worden in-app aankopen vaak gebruikt om de winst van de ontwikkelaars omhoog te stuwen. Kinderen zijn immers snel verleid om een aankoop te doen.

In-app aankopen vormen geen probleem als je kind jouw wachtwoord niet weet. Voor het doen van aankopen moet namelijk een wachtwoord ingevuld worden. Weet jouw kind het wachtwoord wel, dat kan een simpel spelletje jou flink op kosten jagen. In een kinderspel is het soms mogelijk om in één keer uitgaven tot wel 80 euro per keer te doen.

Betalen voor een in-app aankoop

Je kunt de kosten voor apps en in-app aankopen op verschillende manieren betalen. Hoe je wilt betalen, valt vooral in te stellen via het persoonlijke account voor de app store. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om af te rekenen via een creditcard of via de telefoonrekening.

Belangrijk om te weten is dat je je betaalgegevens vaak niet voor iedere aankoop opnieuw hoeft in te vullen. De appstore onthoudt de betaalgegevens via de instellingen. Dat is handig omdat je dan niet telkens je gegevens hoeft in te vullen, maar het is ook verraderlijk. Een in-app aankoop is daarmee snel gedaan.

Regels voor in-app aankopen

Rondom in-app aankopen regels. In Nederland geldt dat voor zowel diensten als goederen de wet Koop op afstand geldt. Zo gelden bijvoorbeeld de regels voor bedenktijd. Deze regels gelden ook voor digitale producten als in-app aankopen.

Gebruikers van iOS-apps kunnen tot 14 dagen na aankoop het geld terugkrijgen. Gebruikers van Android kunnen het geld terugkrijgen binnen een termijn van twee uur.

Annuleren

Heeft je kind, of jijzelf per ongeluk geld uitgegeven in de App Store, dan is het geld terug te vragen via deze pagina van Apple. Je hoeft er alleen op in te loggen met je Apple ID en de aankoop op te zoeken. Binnen 14 dagen kun je dan zonder opgave van reden de koop annuleren. Je hebt daarna nog 76 dagen om de aankoop te ‘retourneren’. Dat geldt bijvoorbeeld als de hele ondersteuning voor de app is gestopt. Het ligt dan wel aan de fabrikant (Apple) of de aanvraag wordt toegewezen.

Wie gebruikmaakt van Android kan het geld terugvragen bij Google. Je krijgt automatisch het geld terug als het verzoek binnen twee uur na aankoop is ingediend. Dit doe je door op ‘Menu’ te tikken, voor ‘Account’ te kiezen en dan op ‘Bestelgeschiedenis’ te drukken. Zoek de app die je wilt retourneren en druk op ‘Teruggave’ om de teruggave te voltooien en de app te verwijderen. Let op: dit kan maar één keer. Is je aankoop meer dan 48 uur geleden? Dan moet een online teruggaveverzoek ingediend worden. Je ontvangt dan binnen 15 minuten bericht of het verzoek wordt gehonoreerd.

Hoge kosten voorkomen

Leen je je telefoon of tablet wel eens uit aan je kind en wil je hoge kosten voorkomen? Verander dan de instellingen in het menu van de telefoon of tablet. Het is ook mogelijk om het account via de appstore aan te passen.

Het is een goed idee om in te stellen dat voor iedere in-app aankoop een wachtwoord ingetypt moet worden. Op die manier voorkom je dat je zoon of dochter ook buiten jouw zich aankopen kan doen.

Dit moet je weten over in-app aankopen | Mobielabonnement.nl (2024)

References

Top Articles
Jonathan Larson - Net Worth 2024, Age, Height, Bio, Birthday, Wiki | Celebrity Birthdays
Remembering Jonathan Larson on What Would Have Been His 62nd Birthday
Evil Dead Movies In Order & Timeline
Pollen Count Centreville Va
Bild Poster Ikea
#ridwork guides | fountainpenguin
The Ivy Los Angeles Dress Code
Tv Guide Bay Area No Cable
Detroit Lions 50 50
Things To Do In Atlanta Tomorrow Night
Foodland Weekly Ad Waxahachie Tx
Gdp E124
Vigoro Mulch Safe For Dogs
Airrack hiring Associate Producer in Los Angeles, CA | LinkedIn
Quick Answer: When Is The Zellwood Corn Festival - BikeHike
Knock At The Cabin Showtimes Near Alamo Drafthouse Raleigh
2021 MTV Video Music Awards: See the Complete List of Nominees - E! Online
At 25 Years, Understanding The Longevity Of Craigslist
Amerisourcebergen Thoughtspot 2023
14 Top-Rated Attractions & Things to Do in Medford, OR
800-695-2780
Cable Cove Whale Watching
Bayard Martensen
Kqelwaob
Mastering Serpentine Belt Replacement: A Step-by-Step Guide | The Motor Guy
County Cricket Championship, day one - scores, radio commentary & live text
Mumu Player Pokemon Go
Autopsy, Grave Rating, and Corpse Guide in Graveyard Keeper
Sun Haven Pufferfish
Pill 44615 Orange
Muma Eric Rice San Mateo
Why The Boogeyman Is Rated PG-13
Craigslist Greencastle
Eleceed Mangaowl
Scanning the Airwaves
The Syracuse Journal-Democrat from Syracuse, Nebraska
Cox Outage in Bentonville, Arkansas
Tillman Funeral Home Tallahassee
sacramento for sale by owner "boats" - craigslist
Coroner Photos Timothy Treadwell
10 Types of Funeral Services, Ceremonies, and Events » US Urns Online
How to Connect Jabra Earbuds to an iPhone | Decortweaks
News & Events | Pi Recordings
Waco.craigslist
25100 N 104Th Way
Puss In Boots: The Last Wish Showtimes Near Valdosta Cinemas
Www Ventusky
Verilife Williamsport Reviews
91 East Freeway Accident Today 2022
Tweedehands camper te koop - camper occasion kopen
Tamilyogi Cc
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated:

Views: 5773

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.